Home » Kustverlichtingsmuseum Hoek van Holland 2

Kustverlichtingsmuseum Hoek van Holland

Optiek hoge licht Hoek van Holland uit 1894
Optiek hoge licht Hoek van Holland uit 1894
Het Kustverlichtingsmuseum Hoek van Holland
Het Kustverlichtingsmuseum Hoek van Holland

In 1894 werd aan de monding van de Nieuwe Waterweg, bij Hoek van Holland, een nieuwe lichtenlijn ontstoken voor de inkomende scheepvaart. Deze bestond uit een hoge gietijzeren vuurtoren nabij het station van Hoek van Holland en een kleine stenen vuurtoren bij de Berghaven. Dit lage licht werd in 1900 vervangen door een gietijzeren vuurtoren. In 1967 werd het lage licht gedoofd omdat de lichtenlijn niet goed meer functioneerde. Het vuurtorentje werd een aantal jaren later overgebracht naar het Havenmuseum in Rotterdam. In 1974 is ook het hoge licht gedoofd en heeft de vuurtoren van de Maasvlakte zijn functie als verkenningslicht overgenomen.

Het hoge licht dreigde gesloopt te worden maar in 1983 kreeg de toen zeventienjarige René Vas het voor elkaar om de toren te adopteren en er een museum van te maken. Inmiddels bevat dit museum de meest uitgebreide collectie nautische objecten van Nederland. De zes verdiepingen van de toren staan vol met optieken, vuurtorenlampen, olie- en gasbranders, navigatieapparatuur, modelvuurtorens en nog veel meer.

In 2014 is gewerkt aan een verbetering van de presentatie van de collectie. Bovendien is er een elftal grote kunststofpanelen opgehangen, waarop onder meer de geschiedenis van alle vuurtorens rond de Nieuwe Waterweg wordt belicht.

Meer informatie: Kustverlichtingsmuseum Hoek van Holland

Paneel 6 Hoek van Holland