Home » Torenmuseum Goedereede

Torenmuseum Goedereede

De kerktoren van Goedereede heeft eeuwenlang dienst gedaan als vuurtoren. In 1552 is de stompe spits van de toren afgebroken om plaats te maken voor een open kolenvuur. In 1911 verloor de toren zijn functie als verkenningslicht. Tot het eind van 1924 heeft er nog wel een boeilantaarn gestaan op de toren. Dit was het ‘hoge licht’ van de lichtenlijn Slijkgat. Daarna was de vuurtoren weer een gewone kerktoren.

Op de eerste verdieping van de kerktoren is een expositie ingericht over alle bestaande en verdwenen nautische objecten op en om het eiland Goeree. Op grote kunststofpanelen wordt de geschiedenis van de kerktoren belicht, evenals die van de IJzeren Baak op het Flaauwe Werk, de betonnen vuurtoren op het Westhoofd en zijn opvolger, de huidige vuurtoren van Ouddorp. Er is ook een paneel over de lichtschepen die op de positie Goeree hebben gelegen en het lichteiland Goeree, dat nu nog steeds dienst doet.

In de museumruimte staan twee vitrines met een honderdtal miniatuurvuurtorens, vuurtorenlampen en andere bezienswaardigheden. In de nissen staan grote modelvuurtorens en er is een prachtig, groot model van het lichtschip Noord Hinder.

Het is aan te bevelen om na het bezoek van de vuurtorenexpositie verder omhoog te klimmen via de wenteltrap, naar het imposante carillon en vervolgens het dak van de toren, om te genieten van het prachtige uitzicht.

De toren is alleen in het zomerhalfjaar geopend. Zie voor de openingstijden: Torenmuseum Goedereede

Paneel 4 Kerktoren Goedereede

 

Bouwtekening van de kerktoren uit 1832
Bouwtekening van de vuurtoren van Goedereede uit 1832